Saturday, June 05, 2010

Lou Reed ve Laurie Anderson



Bugüne şu haberi okuyarak başladım. Hürriyet`in haberini kısaltarak veriyorum. Çünkü gene abuk subuk şeyler yazmışlar.)

60’lardan günümüze, gerek sözleri gerekse müzikalitesiyle sansasyonlar yaratan Lou Reed, Sydney’in ünlü Opera Evi’nin önündeki otoparkta, köpeklerin duyabileceği yüksek frekanstan bir konser verecek. ‘Music For Dogs’ yani ‘Köpekler için Müzik’ başlığı altında hazırlanan 20 dakikalık bu özel konserde Lou Reed’e projenin mimarı, deneysel müzik icracısı eşi Laurie Anderson eşlik edecek.

Reed, yeniliklerine, kuratörlüğünü eşi Laurie Anderson ile birlikte yaptığı Vivid Live Sydney Festivali’nde devam ediyor. Birçok alternatif/indie grubun katıldığı festivalde, iki farklı proje ile Avusturalyalılar’ın karşısında olacak. Birinci performansı, kendisinin liderliğini yaptığı ‘Metal Machine Trio’ olurken, diğer performansı dünyada ilk olma niteliği taşıyor. ‘Music for Dogs’ başlığı ile bugün gerçekleştirilecek proje, sadece köpeklere özel olacak. Sydney Opera Evi’nin otoparkında köpekler için yüksek frekanstan Reed ve eşi tarafından icra edilecek bu özel müziği insanlar tam anlamıyla duyamayacaklar. Laurie Anderson, konserin neden sadece 20 dakika süreceğini şöyle açıklıyor: “Köpekler dikkatlerini çok uzun süre toplu tutamıyor.”

Çift, bu müziği ilk önce kendi rat terrier cinsi köpekleri Lollabelle üzerinde denemiş. Daha sonra diğer köpeklerin de bunu yaşaması gerektiğini düşünmüş olacaklar ki, konseri, kuratörlüğünü yaptıkları festival programına da eklemişler. “Köpek dostlarımız seslerin muhteşem karşımını dinlerken bizler sadece dalgaların limanlarla buluşma sesine benzer birşeyler duyacağız” diyen Reed, konserin tüm köpek türlerine uygun olduğunu ve köpeklerin yanlarında iki ayaklı dostlarını getirebileceğini söylüyor.

Rickie Lee Jones, Bardo Pond, Holly Miranda, My Brightest Diamond ve Metric grubundan tanınan Emily Haines’in de programında olduğu festivalin ‘Köpekler için Müzik’ kısmı için bir takım uyarılar da var. Sabah gerçekleştirilecek konserde tüm köpeklerin tasmalarının bağlı ve sahipleri tarafından tutuluyor olması gerekiyor. Dört ayaklı dostlarımız, onlar için dünyada ilk defa hem de Lou Reed tarafından icra edilecek bu konseri dinleme şerefine nail olurken sahipleri de sabah kahvaltılarını yapabilecek.

Lou Reed her zaman büyük bir hayranındım. Laurie (sana ilk isminle hitap edebilir miyim?) sana da bayılırdım.

Gözümde bir defa daha büyüdünüz, büyüdünüz, büyüdünüz...

No comments: