Tuesday, November 22, 2011

Festival'den... Devam

Ayrılık (Asghar Farhadi)
"Bir Zamanlar Anadolu'da"dan sonra en fazla merak ettiğim film bu İran filmiydi. Ancak gene İngilizce altyazı yoktu. Ben de pek havamda değildim. Çıktım. Daha sonra konuştuğum bir arkadaşım, çok iyi bulduğunu söyledi. Bazı eleştirmenlere göre de yılın en iyi filmi "Ayrılık".

Cure for Pain: Mark Sandman Story (Robert Bralver/David Ferino)
Bir belgesel. Morphine'in 1999'da sahnede kalp krizi geçirerek hayatını kaybeden solisti Mark Sandman'in hikayesi. Belgesel idare ederdi. Morhine'in şarkılarıysa o kadar şahane ki, her çaldığında tüylerim diken diken oldu. Daha sonra Makedonya'nın şahane grubu Foltin, Morphine şarkıları söylediği kısa bir konser verdi. O da güzeldi.

Morphine, iki telli bir bas gitar, bir saksafon ve bir davuldan oluşan rock üçlüsü. Ola da bilmeyen varsa ölmeden önce dinlenmesi gereken bir grup. Aşağıda Sandman'e gecikmiş bir saygı duruşunda bulunmayı da ihmal etmedim gördüğünüz gibi.

Tyrannosaur (Paddy Considine)
Paddy Considine aslen aktör. Nereden hatırlıyoruz? Galiba ilk olarak "Dead Man's Shoes"dan. "Tyrannosaur" yönetmen olarak ilk uzun metrajlı filmi. İngilizlerin "underdog" hikayelerini seviyorum. Başrolde de Peter Mullan. Daha ne olsun... Ama film biraz eleştirel gözle izlenirse eleştirilecek çok noktası da çıkabilir. ("Dead Man's Shoes" da mesela, seveni çok olan bir film, şahane müzikler falan... Ama verdiği mesaj(lar)ı düşündüğümüzde tüyleri diken diken ediyor. Bu da biraz öyle.) 

Bir arkadaşım, koca karakterinin neden bu derece şiddet dolu olduğunu anlamadığını söyledi. Güzel bir noktaya değindi. 
    

2 comments:

Emrah Kolukısa said...

Morphine'i 1994 yılında Paris'teki Virgin'de dinlemiştim. 4-5 şarkılık mini bir konser vermişlerdi ve ben bir ara saksofoncunun 2 saksofonu birden çaldığını görğnce dumur olmuştum. Yazık oldu Sandman'a, erken gitti.

Pembe Gözlüklü Kedi said...

Çok güzel bir anı kalmış geriye... MP3'lerle olmuyor. Eski çekme kasetlerle de. Galiba arşive CD - plak olarak kaldıracağım, çoluk çocuğuma da kalsın diye...