Friday, June 10, 2011

Film Studyolari ve Navigasyon Cihazlari

Bugunlerde, kuresel arac ve film ureticilerinin bizlere navigasyonlu araclar satmak uzere kararli bir isbirligi icerisinde oldugunu dusunmeye basladim. Son seyrettigim iki filmde de durduk yerde basrolu arac ici yol tarif cihazlarinin almasini baska turlu aciklayamiyorum. 

"The Ghost Writer"

Bu durumu iyice abartan film "The Ghost Writer"in uzerinde (reklami yapilan arac BMW) Roman Polanski`nin eski filmlerinin hatirina durmayacagim. Eger eskiden bu derece siki filmler ceken bir insan olmasaydi, bu sacma filmi yerden yere vururdum. Polanski`nin hocasinin katildigi bir soyleside bulunmustum. Adam onun okula ilk geldigi gun cok basarili olacagini herkesin bildigini soylemisti. Okulda cektigi ilk filmi soyle tarif etmisti: "Size filmi anlatamam, cunku sozcuklerle anlatilabilecek bir sey degildi, sadece cok guzel oldugunu goruyordunuz, onun buyuk bir sinemaci olacagini hepimiz biliyorduk."

The Next Three Days
Oyalanmadan, bizlere navigasyon cihazli luks cip (unuttugum bir Uzak Dogu markasi) satmak niyetinde olan ikinci filme geliyorum, "The Next Three Days". Bir Paul Haggis yapiti. Clint Eastwood`la da cokca calismis, "Million Dollar Baby"nin kendisine ait senaryosu ve yonettigi "Crash" Oscar almis bir sinemaci. Ama elestiri oklarimdan kacamiyor. Haggis hikayenin buyuk kismini oldukca iyi kurmus. Ancak iki buyuk firsati kacirmis. Ilk olarak Crowe`un esi gercekten de suclu olabilirdi. Bu filme oldukca farkli bir boyut katar, ustelik finalin kuyrugunda, icimizi rahatlatmak icin konulan, dugme arayan polisler gibi uyduruk bir sahneye de gerek kalmazdi. Ikinci firsat ise  kacirma sahnesinde `kacmis.` Esi, olayin varabilecegi noktalari gorup, -omur boyu hapis, ya da vurulma riski gibi- polislerin elinden kendisini almasina izin vermeyebilirdi. Sonra ne mi olurdu? Sanirim dusunmek lazim. Ama her halukarda uzerine yazacak daha ilginc seyler gorurduk.

No comments: